/, Licenta/5 pasi simpli pentru a termina licenta la timp

5 pasi simpli pentru a termina licenta la timp

Dupa cum stiu toti cei care s-au confruntat cu realizarea unei lucrari de licenta, timpul inseamna totul. In fond, cam stii ce capitole ai, si cam ce trebuie scris, iar daca nu stii, cauti, intrebi si gasesti. Insa marea intrebare e “cand?”. Mai exact, cand apuci sa scrii toate astea, sa le verifici, sa formatezi lucrarea, sa redactezi bine cunoscutele “concluzii”… cand?. Iar ca sa fie si mai simplu tot procesul asta, facultatea ti-a pregatit si o sesiune chiar inainte de a preda lucrarea, ca sa faca situatia chiar mai interesanta si palpitanta decat era deja.

Asadar ce e de facut ca sa reusesti sa termini de redactat si formatat lucrarea de licenta la timp (de subliniat “la timp“)? Buna intrebare. Asa ca ne-am gandit sa iti dam cateva sfaturi practice si testate pentru a te ajuta:

1. Organizeaza-ti timpul pe “capitole”

Cea mai grea parte a lucrarii de licenta este sa incepi sa scrii primul rand (si ,preferabil, sa continui si cu al doilea). Dupa ce incepi sa scrii, totul va incepe sa capete forma, si iti vei da seama ce informatii iti mai trebuie pentru a continua. Important este să te ambitionezi si sa te apuci cu cateva luni înainte de a o preda. Asa ca daca reusesti să  scrii din timp, nu vei mai simti atat de intens presiunea. Si sa nu uitam ca mai este si sesiunea. Deci pentru a nu te aglomera și pentru a nu se instala panica, trebuie să te organizezi din timp.

Cel mai bun si mai practic mod de a-ti organiza timpul este pe “capitole”, si aici ne referim la capitolele lucrarii. De obicei daca iti setezi o luna pentru fiecare capitol, sansele sunt ca vei reusi foarte usor sa le parcurgi.

Realistic vorbind, chiar daca nu reusesti sa te tii de planificarea asta, oricum vei fi mult mai castigat pentru ca vei scrie intr-un mod mult mai relaxat. Plus ca e mai bine sa ai o doza mica de panica pentru ca nu ai terminat capitolul pentru luna respectiva, decat sa ai o panica serioasa ca mai ai trei saptamani si tu abia ai scris introducerea. Ceea ce ne duce la al doilea sfat practic.

2. Lasa introducerea, si scrie ceea ce chiar conteaza (restul lucrarii)

Nu pierde foarte mult timp cu introducerea, argumentarea sau chestiile de inceput. Hai sa fim seriosi: nici tu nu stii foarte clar exact ce vei scrie in lucrare, asa ca de ce sa iti pierzi timpul prezentand ceva ambiguu. Si ce sens are sa scrii o introducere ce pare perfecta, insa pe care trebuie să o modifici mai apoi pentru a se potrivi cu restul.

Si e de inteles de ce multi studenti stau foarte mult la scrierea introducerii. In fond, asta este primul lucru pe care il citesti cand începi lucrarea, deci trebuie sa sune bine, nu? Insa de cele mai multe ori nu ai nici o idee prea grozava pentru introducere, sau pur şi simplu nu iese cum ai vrea. Asa ca cel mai bun sfat e sa scrii ceva orientativ, si sa treci mai departe. O introducere superba nu valoreaza prea mult fara restul lucrarii. Plus ca poti oricand sa revii si sa mai adaugi cate un paragraf, pe masura ce scrii capitolele. Si in acelasi fel poti face si cu mult temutele concluzii, le poti scrie pe masura ce scrii capitolele. In fond, ambele (si introducerea, si concluziile) sunt rezumate succinte ale continutului lucrarii, diferenta fiind ca in prima scrii “voi prezenta asta si aia”, iar in a doua scrii “am prezentat asta si aia”

3. Scrie bibliografia odata cu notele de subsol

Doua dintre aspectele care iti mananca cel mai mult timp sunt scrierea bibliografiei si punerea notelor de subsol. iar motivul e ca cele doua trebuie sa se potriveasca. Asadar, daca tot sunt problematice, hai sa le facem in acelasi timp. Ca sa eviti situatia in care “alergi” prin lucrare culegand nume de autori, titluri de carti, pagini si ani, mai bine le scrii pe amandoua deodata. Pe scurt, cand treci o nota de subsol, verifica daca ai lucrarea respectiva mentionata si la bibliografie, si viceversa. In felul asta, cand termini lucrarea ai si bibliografia redactata.

4. Evita sa devii un fel de “full time scrib”

Vei descoperi ca in anumite zile vei avea nici un chef de scris, iar in altele nu vei reusi sa legi nici macar doua fraze. De aceea e bine sa iti lasi timp special pentru a scrie la licenta, si sa folosesti acel timp doar pentru asta. vei vedea faptul ca, pe masura ce se apropie predarea lucrarii, toti colegii de grupa vor deveni “full time scribi”.

Ce faci maine?
Scriu la licenta.

Ce-ai facut ieri
Am scris la licenta

Mergi cu mine maine dimineata?
Nu, scriu la licenta.

Ce-ai facut ieri
Am scris la licenta

Ce faci in weeckend?
Scriu la licenta.

Ce faci diseara?
Oare.

Si vei fi surprins sa vezi ca abia termina cu greu un capitol (cu tot cu grafice si tabele). Oare de ce? probabil pentru ca devine foarte stresant sa “scrii la licenta” tot timpul, in fiecare zi, asa ca de cele mai multe ori activitatea asta ajunge nici sa nu mai implice “scris” de vreun fel, ci alte activitati (stat pe laptop, ascultat muzica, vazut trailere sau clipuri din seriale. barfit cu colegii/colegele de camera) toate astea avand constant in minte stresul ca “totusi ar trebui sa scriu si eu ceva la licenta”.

Evita asta, si rezerva-ti timp doar pentru a scrie, foloseste-l ca atare, si in rest deconecteaza-te si bucura-te de studentie. Iar daca iti rezervi cate o luna pentru fiecare capitol, dupa cum am spus mai sus, vei avea tot timpul din lume sa termini lucrarea, intr-un mod relaxat.

5. Printeaza coperta licentei din timp

Imagineaza-ti ca mai ai doua zile ca sa scoti lucrarea finala, dupa ce ai de corectat lucrarea, ai adaugat diacritice si note de subsol, si nici tu nu stii cum ai facut ca sa termini totul la timp, iar acum e seara, si ajungi la un copycenter pentru a scoate lucrarea finala… si stai la coada. Si stai… si stai… si mai sunt inca 4 inaintea ta, care pentru un motiv sau altul par ca nu se grabesc deloc. Si tot timpul asta l-ai putea petrece revizuind ceea ce ai scris, verificand tabele si citate, si parca iti aduci aminte ca parca mai trebuia trecut ceva la bibliografie, dar nu mai tii minte exact ce. Iar tu stai… degeaba… la coada.

Ca sa eviti situatia asta poti scoate coperta lucrarii inainte de a termina lucrarea. Iar asta numai la centrele Stef. Comenzile pentru coperti se depun la centrul din Copou, cladirea Academiei Romane, sau la centrul din Iulius Mall, din Tudor, si tot de acolo se pot ridica si lucrarile. Ideea e ca poti sa adaugi foile lucrarii dupa ce ai coperta realizata, si chiar poti sa inlocuiesti foi din lucrare dupa aplicarea copertei. Deci in loc sa stai degeaba la coada, poti fi in camera, cu castile in urechi, corectand si adaugand tot ce mai e nevoie pentru a avea lucrarea terminata, in timp ce noi iti printam coperta lucrarii, pe care o poti ridica de la centrul unde ai depus comanda in 24 de ore. Parca suna mai bine, nu?

2018-07-28T14:36:46+00:00